فلسفه های لاجوردی

یادداشت های من...

فلسفه های لاجوردی

یادداشت های من...

ارزیابی شتابزده - ۳۷

*جنگ جهانی دوم: از خطوط مقدم [مستند]، راب کلدستریم، ۲۰۲۳

امتیاز: ۴ از ۵

مروری بر جنگ جهانی دوم از آغاز تا پایان (۱۹۴۵-۱۹۳۹).

  فیلم تماما با استفاده از تصاویر آرشیوی باقی مانده از جنگ جهانی دوم روایت می شود؛ تصاویری که ترمیم شده اند یا رنگی شده اند و البته متناسب با روایت استفاده شده اند.

 فیلم با روایت گزارش گونه، بهره گیری از تصاویر واقعی و ارائه ی نظرات طرف های درگیر، تلاش می کند نگاهی بی طرفانه به وقایع جنگ جهانی دوم داشته باشد.

 ‌نقطه ی قوت فیلم در نگاهی ست که به وقایع جنگ دارد؛ راویان از سربازان و مردم عادی دو طرف، از تجربیات خود می گویند: جنگ در هرحال، هیچ برنده ای ندارد. برخی از تصاویر استفاده شده در فیلم به شدت تکان دهنده است.

به نظرم جای برخی اتفاقات در فیلم خالی است:

- بمباران درسدن در آخرین ماه های جنگ توسط متفقین که چرچیل نقشی مهم در آن داشت و طی آن هواپیماهای انگلیسی و آمریکایی با بیش از دو هزار بمب افکن و جنگنده به طرزی وحشیانه، حدود نود درصد از این شهر زیبا و تاریخی را که با فلورانس مقایسه می شد از بین بردند و غیرنظامیان زیادی را کشتند.

- پرداختن بیشتر به جنایات جنگی ژاپن از جمله در چین،  که نقش زیادی در همراهی افکار عمومی با دولت آمریکا پس از بمباران هسته داشت.

پ.ن. ها:

*کورت ونه گات (نویسنده ی آمریکایی)، کشته های بمباران درسدن را ۱۳۴۰۰۰ نفر ذکر کرده است و گونترگراس (نویسنده ی آلمانی) آن را یک جنایت جنگی خوانده است.

* فیلم می تواند در تدریس تاریخ مورد استفاده قرار گیرد چرا که خلاصه کردن چنین جنگی در شش اپیزود، کار ساده ای نیست که این فیلم موفق شده است آن را به انجام رساند.  

نظرات 2 + ارسال نظر
ماهش چهارشنبه 9 خرداد 1403 ساعت 10:23 http://badeyedel.blogsky.com

خیلی خیلی سپاسگزارم خیلی کامل بود
البته خودمم رفتم روی ویکی پدیا یه چیزایی خوندم یه جا گفته بود جنگ عملی پیش میاد یعنی ناخواسته است دو طرف دیگه به زور متوسل میشند تا باورهای خودشون رو غالب کنند!

خواهش می کنم.
بله، متاسفانه بسیاری از جنگ ها به خاطر تحمیل عقاید دو گروه به همدیگه رخ داده.

خیلی ممنونم از حضورتون.

ماهش یکشنبه 6 خرداد 1403 ساعت 12:53 http://badeyedel.blogsky.com

سلام
من که نمی تونم این صحنه ها رو ببینم حالم بد میشه حتی نمی تونم بخونم

راستی شما که آقای فرهیخته ای هستید می دونید چرا آدم ها جنگ می کنند؟ اصلا فلسفه ی جنگ چیه؟ در موردش لطفا بنویسید ممنون میشم

سلام،
متاسفانه خشونت همینه و با خودش تلخی و رنج می آره؛ حق دارید که دوری کنید.

شما لطف دارید و من خودم رو شایسته ی چنین تعابیری نمی دونم.

درباره ی پرسشتون در مورد فلسفه ی جنگ، حرف زیاده؛ امیدوارم توضیحاتم در ادمه بتونه راهگشا باشه:
با توجه به آثاری که از قدیم ترین دوران بشری به دست اومده، جنگ انگار همزاد بشر بوده که دلایلی مانند به دست آوردن غذا و پناهگاه از مهمترین علت هاش بوده. در دوره های متاخرتر، پیروزی در جنگ یعنی به دست آوردن قدرت، ثروت و شکوه.
فلاسفه ی بسیاری از گذشته تاکنون درباره ی فلسفه ی جنگ سخن گفته ن. هراکلیتوس از فیلسوفان پیشاسقراطی، جنگ رو پدر همه ی چیزها می دونست و هستی رو زائیده ی کشاکش بین نیروهای مخالف (اضداد) می دونست. افلاطون و ارسطو هم جنگ رو در جهت منافع دولت - شهرها مجاز می دونستن.
به همین ترتیب، در دوره های بعدتر، هر اندیشمندی از زاویه ای به جنگ نگاه کرده؛ آگوستین قدیس جنگ رو در راه خدا مفید می دونست. فارابی به جنگی عادلانه اعتقاد داشت که در جهت برقرای عدالت و کسب خیر باشه. ابن خلدون ریشه ی جنگ رو در گرایش های نفسانی بشر می دونست.
در عصر روشنگری، هابز، لاک و روسو درباره ی علت جنگ نوشته اند؛ مثلا هابز عامل جنگ رو ذات شرور بشر می دونست.
و به همین ترتیب تا قرن گذشته که جنگ های خونینی در گرفت و لزوم جلوگیری از جنگ رو به موضوعی حیاتی تبدیل کرد، این بحث ها همین طور ادامه دارن. از جدیدترین کتاب هایی که من باهاش آشنا شده ام، فلسفه ی جنگ (A Philosophy of War) نوشته ی الکساندر موزلی هست که در سال 2002 چاپ شده؛ موزلی در این کتاب با بیان ریشه های جنگ، در نهایت بیان می کنه که ما می جنگیم چون جنگ بخشی از باورمان شده و برای جلوگیری از جنگ، باید باورمان رو تغییر بدیم.
علاوه بر کتابی که گفتم، در صورت تمایل به مطالعه ی بیشتر، منابع زیر رو پیشنهاد می کنم:

- کتاب War and Peace in the Ancient World به ویرایش Kurt A. Raaflaub
- مقاله ی ترمینولوژی جنگ و صلح از سید مجید ظهیری
- مقاله ی ?War and peace as consequences of human nature از Lukáš Švaňa
- مقاله ی Postmodern warfare and the blurred boundaries between war and peace از Ehrhart
و...

خیلی ممنونم از حضورتون.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد